29 Kasım 2010 Pazartesi

Yanan bir tarih! Haydarpaşa Garı!

Haydarpaşa Garı, Türk filmlerinin vazgeçilmez mekanı, İstanbul silüetinin arka planı, tarihinden günümüze her gün yüzlerce insanı buluşturan-ayıran görkemli yapı, 1908'den beri ayakta duran ama  dikkatsizlikler zinciri içinde kaybedilmesine az kalınan tarihi eser... Bir pazar günü tüm İstanbulluların gözleri önünde yanarak kül oluyordu. Çatıda başlayan yangının zemin kata inmesi halinde taşıyıcı ahşap direkleri dayanamayacak ve bir milletin gözü önünde bir tarih yıkılacaktı. 






Kim, neden, nasıl yaptı değil; neden koruyamıyoruz sorgulanmalı! Bir otopark uğruna tarihi okullar yakılıyor, rant uğruna yalılar yakılıyor, belki bir dönüşüm projesi uğruna Haydarpaşa... Belki de sadece bir kaza. Ama her ne sebeple olursa olsun bugün Haydarpaşa, yarın başka bir yer fark etmez... Biz tarihi zenginliklerimizi  korumalıyız, onları bir kenara itip bırakmamalı, restore etmeli, kullanmalı, ziyarete açmalıyız; ama koruyarak, emek vererek, severek.


Şimdi, vapurla önünden geçerken bizi görkemi ile büyüleyen, Kadıköy silüetinin en önemli parçası, önemli bir mimari eser olan Haydarpaşa garımızı geri istiyoruz. Restore edilsin ve işlevine devam edilsin. Dokunmasınlar, dokundurtmayalım.

Resim Kaynak : Milliyet Haber / İTU Sözlük

0 yorum: